Tuesday, December 9, 2008

Tolong Response...

Ok...well kami adalah Kelana.. but ktorang nih takder la sehebat kelana2 yang udah2 otai di luar sana..and we are in the process of learning. Ape yang aku n ak cakap kat blogpost kali nih aderlah persoalan2 yang aku nak tanye kite sebagai kelana... berikan pandangan kamu...

Yang pertama, bila kiter bersama budak2 sekolah as in menjaga dorang time perkhemahan ker, lawatan ker, aper2 ker...kiter kene jadik garang and mendenda/meragging budak2 selalu or kiter kene jage dorang macam kite jage adik2 kite sendiri..? Kadang2 aku tgk ade kelana2 nih menggunakan nama KELANA ni tuk dende budak2 ni yg bukan2...
Contohnyer : time perkhemahan, ade budak yg tak boleh tido(secara logiknyer time camping mmg susah nak tido kan?) Ade kelana yg mendenda mereka berdiri berjam2 diluar ditgh2 pagi..tuk ape suh dorang berdiri..tak boleh ker kite biarkan jer..? camping suppose to be fun right?

Yang kedua, adekah Kelana bermaksud kene tahu segala2nyer mengenai pengakap? ..sebab ade kelana yg baru masuk pengakap trus jadik kelana, and dorang2 ni kadang2 jadik malu biler ade bende yg die tak tak tau (same macam kite gak kan?) ..jadi macam mane? lps dorang segan2, akhirnyer menyepi...

4 comments:

PPM38HL said...

well ... syabas kerna bermnat nak mengetahui persoalan yg pada separuh org remeh tp sebeno nye ia adalah intipati kepimpinan seorg pemimpin ...

x perlulah sy mengurai lanjut, sy jawab ikut pemahaman sy yg x seberapa ini ...

Q1. MENDENDA ATAU MENDISIPLIN?
walau apa jua kesalahan yg d lakukan, pasti ada sebab (root cause) ... dan denda perlulah di kenakan agar disiplin dpt d tegakkan ... tp denda yg mcmana??? ... terpulang kepada pemimpin ... adakah denda itu utk memuaskan hati pemimpin sbb budak x dengo cakap??? ... or denda yg mendisiplinkan, diterapkan dgn nilai kepengakapan dan sekaligus d jadikan pegangan kehidupan budak itu apabla dia meneruskan xtvt berpengakapnya sebagai pemimpin ... selalnya yg denda bukan2 tu sebab x penah d denda masa jadi penagakap dulu ... or x penah jd pengakap ... dan tidak salah belajar mengetahui minat dan kemahuan budak2 sebab kite dahulu pun begitu juga ...

Q2. Cogankata Kelana meliputi segalanya ... sekurang-kurangnya perkara asas kePengakapan itu perlulah tahu ... andaikata tidak tahu, itu adalah kesalahan @ kesilapan sendiri (bkn sy nak menyalahkan) ... namun, d hadapan budak pengakap lain, jgn pamerkan ketidaktahuan seog kelana kerana bkn sekadar memalukan diri sendri, tapi nama kelana itu sendiri. sebolehnya tunjukkan apa yg d ketahui. Selepas itu, belajarlah ... jgn jadi "bada sambang" kerna sampai bile kite kekal dlm suasana tidak tahu kan??? ..

mudah sahaja ... sentiasa belajar ... belajar ... belajar ... bykkan membaca dan surf ilmu pengakap kat tenet ...

samad said...

-salam-

Mak aai...garangnya,sian bebudak tu.
Arif,kalau mereka nak berdisplin dan berperaturan sangat tentu mereka dah masuk kadet atau tah apa2.Denda dalam kamus pengakap bukan sesuatu yg memenatkan atau meyakitkan.Pesalah kena buat sesuatu yg boleh menghiburkan pengakap lain atau buat sesuatu yg berguna utk pengakap lain.
Sebagai pemimpin,duduk dan ambil peluang ini utk berbual2 dengan mereka tentang apa saja sebagai kawan.Percayalah,antara sedar dengan tidak,kamu meninggikan martabat kamu sebagai pemimpin di kaca mata mereka.Mereka yg begini biasanya `terjal` dan nakal skit dan bagus diambil jadi pembantu kamu.
Sebagai Kelana,gunakan undang2 ke 11 iaitu berakal.Ciptakan sesuatu utk `pedajalkan`bebudak yg tak tido tu tapi mestilah seronok,tidak memudaratkan dan berhemah seperti permainan`tengok toyol`umpamanya.Yang kena tu mesti tersenyum sampai ke tua....Tak pun ajak diaorang join kelana dok sakat yg lelain...hehehe....Korang tahu tak permainan yg ikat garam kasar dan umpan kat mulut sesapa yg tido menganga tu....kan seronok tuuu.....tak pun pakai colgate pun bole.
Seorang Pengakap Kelana boleh `kopek` lencana pengakap lain yg tidak memperlihatkan atau berpelakuan seperti seorang pengakap.Maka sewajarlah seorang Kelana memahir dan melengkapkan diri secukupnya.

-salam-

Bear Rovers! said...

Trima kasih kepada sausara berdua yang sudi menyuarakan pendapat pada blog ini..

Saya amat bersetuju dengan saudara berdua dan saya tak pernah pulak terpikir sampai ke tahap pemikiran kamu berdua..terima kasih banyak. ini akan dapat membantu kami lebih memahami dan akan berusaha untuk menjadi yang tebaik
-Ijad sun Bear

Aini Shuhada said...

salam..
wk2 jambori johor,abg2 kelana agak garang..hehe..tapi kdg2 fun gak..